Acropole – Atena, Grecia

Cultura greaca, considerata cea mai veche civilizatie a Europei, a fost piatra de temelie a lumii noastre. Aristotel, Socrate si Platon au dezvoltat filozofia si domeniile stiintifice  si au ghidat modelele de gandire politica a Greciei antice.

Atena, Grecia

Atena este capitala Greciei, un oras cu aproximativ 5 milioane de locuitori. Aici toate cladirile orasului respecta regulile de arhitectura impuse de administratie, asadar nu exceleaza la capitolul inaltime, cu scopul de a se vedea Acropole din orice parte a orasului.

 

Situat pe un deal din centrul Atenei, Acropole a fost timp de mai multe secole cel mai  important centru religios al orasului. Cladirile impunatoare indica puterea  pe care o detinea Atena la acea vreme.

Acropole, Atena

Intre 447 și 406 i.e.n. a fost implementat programul artistic ambitios al lui Pericle, acela de a construi Parthenonul, Poarta Propylaea, Templul Erechtheion si Templul zeitei Atena Nike.

Parthenonul – Templul dedicat zeitei Atena – a fost construit in sec. V i.e.n. Templul, aflat in plin proces de restaurare, are  opt coloane la capete si saptesprezece pe partile laterale. Coloanele, peretii si decoratia sculpturala sunt din marmura alba.

IMG_74771

 

Poarta Propylaea, intrarea monumentala a sanctuarului Acropolei, a fost construita in marginea de vest a dealului, in cadrul programului de construire initiat de Pericle. Constructia portii Propylaea (438-432 i.e.n.) a fost intrerupta de izbucnirea razboiului penopolesiac, prin urmare planul initial a ramas neterminat.

IMG_74372

Poarta Propylaea

 

Constructia templului Erechtheion a inceput inainte de izbucnirea razboiului peloponesiac si a fost terminata in 406 i.e.n.

Erechteionul consta intr-o zona dreptunghiulara despartita de un perete interior in doua sectiuni. Partea de est, care a fost la un nivel de cel puțin 3 metri mai mare decat cea de vest, a fost dedicata  lui  Athena Polias si adapostea o sculptura de cult  (vechea statuie din lemn a zeitei). Partea de vest a fost impartita in trei parti, care au fost dedicate cultelor lui Poseidon-Erechtheus, Hefaistos si eroului Boutes. In partea de nord a templului exista un pridvor cu 5 coloane ionice.

Celebra veranda a  fecioarelor (Korai) sau Cariatide domina latura sudica a cladirii: sase statui ale fecioarelor, stand in picioare pe un podium de 1,77 metri, sustin acoperisul verandei.

Erechteion_2

 

Odeonul lui Herodes Atticus este construit la baza „stancii sacre” a Atenei si gazduieste Athens & Epidaurus Festival.

Odeonul lui Herodes Atticus_1

Acropole a fost adaugat pe lista UNESCO inca din anul 1987. Logo-ul UNESCO prezinta imaginea templului Parthenon din Atena (sursa: Unesco).

logo_en

Vezi mai multe fotografii in galeria de mai jos.

Happy traveling!

Bibliografie: Istoria-oameni, fapte, evenimente. Antichitatea si Evul Mediu, 2010, Ed. Litera, Bucuresti,  pp. 50-57.

Photo credit:Unesco

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s